Böcker

Solarpunk: optimistisk sci-fi

Mörka framtidsvisioner har länge varit populärt i litteraturen. Från fyrtiotalets dystopier som 1984 och Du sköna nya värld, via 70- och 80-talets cyberpunk med Blade Runner-serien i spetsen, till dystopiernas revival under tvåtusentalet med ungdomsromaner som Hungerspelen. Men nu är det dags för den optimistiska framtidsvisionen att ta över: science fiction med fokus på hållbarhet, samarbete och jämlikhet. Det tycker i alla fall anhängarna till den sci fi-genre som kallas solarpunk.

Vad är solarpunk?

Solarpunk är en gren inom sci fi-litteraturen, som även spridit sig till bland annat konstvärlden. Liksom i cyberpunk och annan science fiction finns ett stort fokus på nyskapande teknologi, men här används den på ett positivt sätt för att utveckla klimatsmarta lösningar och skapa en bättre, mer hållbar framtid. Redan idag kan du ta ett kliv mot solarpunkens värld med Tibber.com/se/ och deras smarta app där du kan ladda elbilen, minska din elförbrukning och tjäna pengar på solenergi om du har solceller hemma. Det är nämligen ett av solarpunkens främsta syften: att inspirera till teknisk innovation som hjälper istället för stjälper miljön.

En ljus framtid

Solarpunken säger nej till de mer vanliga dystopiska framtidsbeskrivningarna och vågar drömma om en bättre framtid. Genren, och den politiska rörelse som vuxit fram ur den, hämtar sitt namn från “solar power”, eller solenergi.

Man ser framför sig en utveckling mot att leva i harmoni med naturen, men inte genom att förkasta teknologin utan genom att utveckla den ytterligare med klimatet i åtanke. Hållbar el bland annat via solceller i kombination med smarta appar som håller koll på förbrukningen, i stil med modellen hos Tibber.com/se/, är ett bra exempel på hur en sådan utveckling kan se ut i praktiken.

Sol- och vindkraft, egenodlad mat och minskad konsumtionshets är typiska drag inom solarpunk, men annars kan framtidsvisionerna skilja sig en hel del. Vissa föreställer sig en framtid där människan flyttat ut i rymden, kanske för att börja om efter en klimatkris på jorden, medan de flesta skriver om vad som kommit att kallas för Bullerby-scenariot – det vill säga att människan fokuserar på att skapa en harmonisk värld, likt Astrid Lindgrens Bullerby, här på jorden.

Solarpunkböcker

Nyfiken på solarpunk? Här följer några boktips, med både självutnämnd solarpunk och äldre verk som senare kommit att klassas som exempel inom genren.

  • The Dispossessed (Ursula K. Le Guin)
  • Sunvault (antologi)
  • The fifth sacred thing (Starhawk)
  • Suncatcher (Alia Gee)
  • Pacific Edge (Kim Stanley Robinson)

Du kanske också gillar...