Bra böcker om barnuppfostran
Böcker

Böcker om barnuppfostran

I umgänget med våra barn förlitar vi oss på våra instinkter och de erfarenheter vi har från vår egen barndom. Men världen för ett barn i dag ser annorlunda ut än den värld vi växte upp i. Då kan det vara skönt att hitta inspiration och konkreta verktyg i böcker om barn och barnuppfostran. Till de grundläggande böckerna hör de om barns utveckling. De lär oss att förstå vad barnet går igenom i en specifik ålder och vad vi egentligen kan vänta oss av barnet. I dag finns en övertro till att vi ska kunna resonera med ett litet barn om allt och att det ska kunna förstå konsekvenserna av sitt eget handlande, trots att det är en förmåga det tar flera år att utveckla. Där kan böcker hjälpa oss att förstå barnet bättre.

Böcker om nära föräldraskap

Fria glada barn

Det finns i dag flera böcker som tar upp ett nära och lyhört föräldraskap, i motsats till ett en mer auktoritär uppfostran byggd på regler och principer. Vill man inte läsa böcker kan man hitta bra information och inspiration i tidningar och på internet. Samla dina favoritartiklar i pärmar och återkom till dem så ofta du känner att du behöver. På så sätt skapar du din egen bok om barnuppfostran. Inspireras gärna av vad du läser, men var också kritisk och fråga dig om det du läser är något som passar dig och din familj.

Klassiker och moderna böcker

En klassiker i barnbokshyllan är Barnaboken. Författaren Anna Wahlgren bor i Indien och diskuteras ofta i föräldragrupper och på nätet. Ofta är det hennes metoder för att sova hela natten som ifrågasätts. I dag finns flera böcker på marknaden som förespråkar ett mjukare och mer lyhört föräldraskap. Besök ditt bibliotek för att hitta både nya böcker och klassiker. Läs mycket, men kom ihåg att tänka efter vad som passar just dig och ditt barn.

Du kanske också gillar...