Skriver med en skrivmaskin
Böcker

Så skriver du en bok

Berätta din historiaDrömmer du om att skriva en bok men vet inte riktigt vart du ska starta? Är det en bok om mat? En deckare? Eller kanske något helt annat som en fantasy bok där du tar med dig läsarna till en värld som du har skapat. Okej, hur börjar jag? Undrar du säkert nu. Det finns många bra program för dator att använda som kan vara en fördel att söka efter. Sedan är det dags att börja bygga upp boken. Här kan man använda sig att olika sätt som till exempel ett mindmapping system där man bygger upp de olika delarna i ett kapitel vilket underlättar mycket.

Det är också bra att kolla upp om det du vill skriva om redan finns. Vad kan du ge läsarna som inte finns i de andra böckerna? Var noga med att göra research på olika ämnen du skriver om, det är lika lätt som att ta reda på högskoleprovet resultat. Hämta inspiration från olika platser, ute, på bussen, i affären, skogen, havet med mera. Det är även bra att läsa så mycket du kan i den genren du skriver för. Många sätter upp mål för när boken ska vara klar och detta är väl mer eller mindre en smaksak. Skriv i den takt du vill. Stressa inte. Boken kommer att bli klar oavsett om du bara skriver lite dagligen eller när du kan, eller mycket dagligen.

Kanske hade du en dröm i natt när du sov? Om du kommer ihåg drömmen, skriv ner den oavsett om den kan komma till användning i boken du vill skriva nu eller inte. Kanske blir fler efter den första är klar. Undvik att rätta din bok medans du skriver, för då kommer du aldrig att bli klar. Låt dig inte bli distraherad medans du skriver. Stäng av telefonen och TV:n. Vissa vill ha det helt tyst runtomkring sig medans andra tycker om att lyssna på avslappnande musik medans de skriver eller musik som är sammankopplad till det man skriver om.

Boken har blivit klarÖverallt på internet och i tidningar finns många matnyttiga tips att ta till sig. Skriv ner saker och ting du ser eller hör. I en buss eller tåg kan man många gånger höra människor prata och genom detta kan man få sina egna idéer. Glöm aldrig att ta med penna och ett litet noteringshäfte eller använd din telefon för att skriva ner. En dag ligger boken där framför dig. Boken som är skriven av dig.

Du kanske också gillar...