Böcker

Allmänt om böcker

Det kanske viktigaste medlet för människans framväxt och utveckling genom tiderna är just förmågan att i skriftligt språk skriv ned saker så att andra kan ta del av det. Den förmågan har nämligen inneburit att vi inte längre behöver föra vidare kunskaper och dylikt på ett muntligt plan, vilket ofta leder till att kunskap med tiden förvrängs eller går förlorad. Att saker och ting finns nedskrivet gör att även människor i framtiden kan ta del av samma kunskap som vi har idag och på så sätt inte behöver uppfinna den kunskapen på nytt. Att man började skriva ned saker och ting ledde också på ett naturligt sätt till det som kallas för böcker. Men vad är då egentligen en bok? Det är just det som den här artikeln handlar om.

En bok är egentligen ett slags kommunikationsmedel som består av flera ark som är sammansatta på olika sätt. Dessa ark innehåller bokstäver men också ofta bilder. Dessa ark omges i vanlig ordning utav någon form av omslag och det är just detta omslag som vi vanligtvis förknippar med en bok. Omslaget kan vara mer eller mindre estetiskt vackert utformat och inbegriper ofta både titeln på boken samt författarnamnet. Numera är det även vanligt att det finns en text på baksidan av omslaget som beskriver vad boken handlar om. Varje bok har dessutom ett unikt ISBN-nummer som gör att den är lätt att identifiera i olika databaser. Detta kan vara till hjälp då man söker efter en bok som har en titel som även andra böcker har.

Men en bok har så klart många definitioner, något annat vore märkligt med tanke på att det är en så pass gammal och använd uppfinning. Enligt Wikipedia så definierar Unesco en bok som “en icke-periodisk tryckt publikation bestående av minst 49 sidor. Enligt den definitionen så skulle alltså de flesta barnböcker inte definieras som en bok eftersom de ofta består av färre än 49 sidor. Det kan man förstås tycka vad man vill om.

Böcker har haft en oerhörd betydelse genom historien, och faktum är att många böcker till och med ses som heliga. Om man tänker på det så är det egentligen svindlande hur stor betydelse böcker har haft. Varenda kyrka man ser, och varenda stor och mäktig moské eller synagoga samt alla de miljarder människor som tar del av dessa religioner skulle inte ha funnits till eller inte praktiserat religionen om det inte hade varit för den heliga skrift som religionen finns samlad i.

Idag finns det mängder av olika typer av böcker. Allt från inbundna mer exklusiva böcker, till billiga slit och släng varor som till exempel pocketböcker. Det finns även så kallade e-böcker som inte ens existerar i fysisk form.

Du kanske också gillar...