Skräcklitteratur är något vi ägnat oss åt i alla tider. I modern tid är skräckfilmen förmodligen det vanligaste skräckmediet, tätt följt av skräckspelen som blir mer och mer populära. Spelserien Amnesia och de många spelen om den otäcke Slenderman öppnade mångas ögon för datorns förmåga att skrämmas. Rysaren i bokform är dock i allra högsta grad vid liv, både i Sverige och internationellt. Böcker av Stephen King finns i så gott som alla svenska bokhyllor, och den svenska “Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist blev en enorm storsäljare och dessutom en mycket framgångsrik film. Den nya filmatiseringen av Kings klassiker “IT” har visat att de gamla recepten fortfarande håller. Då många gärna lyssnar på ljudböcker när de kör bil eller är ute och går med hunden har skräckböckerna fått ett uppsving genom våra mobiltelefoner. Det finns massor av olika genrer inom skräcklitteraturen så oavsett om man älskar att läsa om spöken, mördare, vampyrer eller demonisk besatthet finns det rysare som passar nästan alla.
Skräcklitteratur – en kort historik
Grunden till den moderna skräcklitteraturen lades under 1700-talet när de gotiska spökromanerna blev ett populärt alternativ till upplysningens vetenskapsideal. De utspelar sig allt som oftast runt mörka herrgårdar, borgar, slott och andra pampiga och olycksbådande miljöer. På 1800-talet producerade Edgar Allan Poe över 70 noveller varav många blev klassiska rysare. Poe skrev många olika sorters skräck, allt från den klassiskt gotiska “Fall of the house of Usher” till den mer existentiella “Den svarta katten” som beskriver huvudpersonens ångest och personlighetsförändring när han sjunker ned i alkoholmissbruk. På 1900-talet och 2000-talet har Stephen King skrivit skräck om allt ifrån djävulska barn, clowner och mördare till demonbesatta lastbilar, hotellrum och en ondskefull mangel. Om du har svårt att bestämma dig för vilken bok du ska börja med, varför inte titta på 1900-talets mest framgångsrika skräckfilmer? Det finns ofta en roman bakom. Några exempel är Exorcisten från 1973 och Rosemary’s Baby från 1968. Eller, välj från denna lista på tio läskiga rysarklassiker med några av de mest inflytelserika romanerna från skräcklitteraturens långa historia.
Modern svensk skräck
Under de senaste tio åren har genren fått ett enormt uppsving i Sverige. Författaren Andreas Roman har skrivit både novellsamlingar och romaner som utspelar sig i och runt Stockholm, och de binds alla ihop av en gemensam mytologi. Roman är helt tydligt mycket inspirerad av HP Lovecraft som hade ett liknande upplägg med den fiktiva staden Insmouth när han skrev ihop den inflytelserika Cthulhu-sviten. John Ajvide Lindqvist är en annan svensk gigant som blev folklig efter att “Låt den rätte komma in” slog igenom stenhårt. Han har även gjort sin egen twist på zombie-genren med “Hanteringen av de odöda” som behandlar ångesten som drabbar oss när våra anfäder kommer igen, inte som monster utan bara ofarliga halvtomma skal som bara vill komma hem. Oavsett vilken sorts skräck du vill läsa finns det garanterat svenska böcker som kommer att få dig att tveka att släcka din Bordslampa. Eller varför inte ladda ned eller strömma en bok att lyssna på medans du är ute och går i mörkret?