Böcker

Bästa tiden att läsa

Idag läser människor mycket mer på skärmar än förr i tiden och det beror bland annat på den ständiga tillgången på litteratur och tidningar via datorer och mobiler. Det finns särskilda läsplattor och appar som ger möjligheten att ta del av världslitteraturen genom alla tider och genrer och detta är en enorm skatt.

Vill man läsa mycket på mobilen när man är ute och reser, finns bra läsappar och det kan vara skönt att lyssna på en avkopplande bok intill strandkanten i semestertider. Både vad gäller mobiler och böcker finns det också massor av erbjudanden att hitta på kampanjjakt.se och det är alltid kul att hålla sig á jour med litteraturen genom att läsa tidningar, gå på bibliotek eller gå med i bokklubbar.

Bästa tidpunkten för läsning

Men när är det bäst att läsa? Skall man börja dagen med en bok vid frukostbordet eller är det bättre att vänta till kvällen och varva ner i soffan med en riktig litterär pärla? Enligt många forskare så är den

bästa tiden att läsa innan man går och lägger sig och detta beror på ett antal faktorer. Den främsta fördelen är att det fungerar som avstressande, vilket är något de flesta människor behöver i dessa dagar. Det bästa alternativet är att läsa en regelrätt bok, då en upplyst skärm kan fungera som uppväckande för våra hjärnceller, vilket är det sista man vill om man behöver en god natts sömn.

Många människor upplever att de somnar snabbt när det läser och det beror dels på den avstressande faktorn liksom att blodtrycket sjunker när man kopplar av. Det räcker med så lite som sex minuters läsande för att man skall kunna dra fördel av den lugnande effekten, och särskilt om man har sömnsvårigheter är det att rekommendera att man stänger av alla skärmar och drar fram den goda boken.

Vad man bör läsa

Vilken typ av litteratur man helst bör läsa innan man sover har ännu inte riktigt undersökts, men allmänt förnuft säger att det inte bör vara något upprörande. Nej, välj hellre en god kärleksroman eller en spännande reseskildring och lämna skräckisarna och de extremt tragiska levnadsödena åt ett annat tillfälle; man vill ju inte få mardrömmar när man väl lyckats somna.

Om man upplever att man somnar lite för snabbt när man läser kan det också vara stimulerande att växla mellan olika omgivningar. Man kan till exempel slå sig ner på ett litet café i ett par timmar om det inte är för sent, eller varför inte i parken när vädret tillåter? Hemmet kan ibland vara för fullt med distraktioner för att man riktigt skall kunna ta till sig det man läser, och då hjälper det att byta miljö.

Du kanske också gillar...