Böcker

Vampyrer i litteraturen

Det finns få karaktärer som lyckas skrämma folk från vettet som just vampyrer! Dessa blodsugare handlar mycket om krypande spänning, förlamande skräck och det faktum att helt vanliga människor förvandlas till monster. Dessutom finns starkt erotiska undertoner i detta. Det förbjudna och lite farliga som finns i bakgrunden och som kommer fram efter mörkrets inbrott. Med andra ord symboliseras de mänskliga begären, som är svåra att lägga åt sidan när de väl fått fäste. Något som exempelvis kan jämföras med att försöka sluta röka. Vampyren som gestalt har förekommit i litteraturen under hundratals år och här nedan kommer jag presentera ett par av de romaner inom genren som jag tycker behöver omnämnande.

 

Dracula av Bram Stoker

Vad är väl bättre än att börja med Bram Stokers klassiska verk från sent 1800-tal, som satte igång sjäkva vampyrintresset i modern tid. Den irländska författaren skrev en ganska lång rad romaner, men förutom just Dracula förblir övriga repertoaren en stor parantes.

Dracula utspelar sig till störst del i det viktorianska England, men tar sin början på en resa till Transylvanien (som ligger i nuvarande Rumänien) där advokaten Jonathan Harker ska träffa en excentrisk greve som är intresserad av att köpa en gammal byggnad i London. Det visar sig att greven är vampyren Dracula, vars ondskefulla plan är att sprida sitt gift över världen – och var passar detta bättre än i en storstad som London?

Salem’s Lot av Stephen King

Man skulle kunna säga att Salem’s Lot är en Dracula i nutid, framflyttad från viktoriansk tid. Detta är förstås en grov förenkling. Denna roman av den amerikanske skräckmästaren Stephen King är skriven i en helt annan stil än “originalet” och han har på ett sällsynt sätt lyckats med frågeställningen kring vad som skulle hända om det dök upp vampyrer i en modern småstad. Boken är otroligt spännande. Det tar ett litet tag att få grepp om handlingen, eftersom romanens första del ägnas åt att beskriva staden och dess invånare. När saker dock börjar hända – då händer det massor, vilket innebär att man som läsare inte kan släppa boken.

Romanen utspelar sig i småstaden Salem’s Lot (en förkortning av Jerusalem’s Lot) i staten Maine. Där öppnas plötsligt en antikaffär av de två herrarna Straker och Barlow. Snart börjar människor i staden att försvinna. Författaren Ben Mears, som tillfälligt befinner i Salem’s Lot för att skriva om barndomstraumat Marsten House (ett stort hus i utkanten av staden), ger sig tillsammans med tonåringen Mark Petrie ut för att jaga vampyrerna. Syftet är framförallt att förgöra Barlow eftersom han är själva urspunget till denna epidemi.

Vidare finns det dessutom en spännande men en kort uppföljare till Salem’s Lot i berättelsen “One for the Road”, som utspelar sig en tid efter berättelsen i Salem’s Lot.

Du kanske också gillar...