Böcker

Drakar i litteraturen

Det finns otaliga böcker inom olika kategorier. Det kan till exempel vara thriller, drama, komedi eller rena faktaböcker. Men en genre som har blivit allt mer populär på senare år är fantasy. Det har alltid funnits en trogen skara läsare för denna typ av böcker men på senaste tiden så har antalet läsare ökat väldigt mycket.

Kända drakar

När det kommer till fantasy så skrivs det gärna om påhittade djur, sagoväsen, som till exempel kentaurer, sjömonster och drakar. Den sistnämnda har lockat otaliga läsare genom åren och intresset för drakar har aldrig varit större. Legender om dessa flygande varelser har funnits runtom i världen i flera tusen år, allt ifrån kinesisk mytologi till fantastiska berättelser.

Men vissa drakar står ut mer än andra när det kommer till kändisskapet. I svensk litteratur behöver man inte leta längre bort än Astrid Lindgrens “Bröderna Lejonhjärta” där draken Katla spelar en stor roll.

Även i “Den oändliga historien” finns en av historiens mest kända drakar, Falkor. Den extremt söta vita draken vars utseende har tagit inspiration från bland annat den kinesiska mytologin.

I mer modern tid så är nog ingen drake lika känd som Saphira, draken från bokserien Eragon. Fans över hela världen flockades till bokhandlar för att köpa nästa bok i serien så fort den släpptes.

På filmduken

Alla tidigare nämnda drakar har även filmatiserats och det har dragit in ytterligare fans till kategorin fantasy. Det kan dock vara svårt att göra en trovärdig filmatisering av detta slag, men med hjälp av https://beetroot.se/ kan man få all den hjälp man behöver för att skapa trovärdiga datamodeller.

Historien om Eragon och Saphira fick dock både sin början och sitt slut med den första filmen som blev en flopp, där många var besvikna på den. Trots detta så saknade väldigt många uppföljare på vita duken men det kommer troligtvis aldrig att ske.

En annan väldigt känd film med drakar är den så kallade “Reign of Fire” som beskriver en apokalyps där drakarna har tagit över världen. Människorna lever i ruinerna av det som en gång varit blomstrande civilisationer och kämpar för sin överlevnad.

Avslutande ord

Oavsett vad som tycks om dessa olika filmatiseringar och skildringar i böcker så kommer troligtvis historier om drakar alltid att fortsätta eftersom de lockar så många fans. Och för en drakfantast så är det alltid lika spännande att läsa nästa bok om en drake.

Du kanske också gillar...