Böcker

Skriv en bok

Att skriva en bok handlar om att fullfölja ett projekt. Det som skiljer en författare och en person som skulle vilja vara författare åt, är att den förstnämnda har fullbordat projektet. Du ska nu få tips på hur du kan bli författare och skriva en bok – det vill säga fullborda projektet.

Att skriva

För många kan det låta fantasilöst att tala om konsten att skriva som konsten att klara av ett projekt. För många handlar litteratur och det skrivna ordet om känslor, men faktum är att alla goda verk har en röd tråd, en engagerande berättelse och ett tillfredsställande slut.

Hur ska du då påbörja projektet? Det bästa är om du tar papper och penna och börjar skriva ner dina tankar kring ditt manus. Du hittar papper, penna och allt kontorsmaterial som du behöver på officedepot.se – även kopieringspapper och bläckpatroner. Ta god tid på dig, gör en tankekarta och låt tankarna och idéerna flöda. En anledning till att många inte fullbordar den stora romanen eller berättelsen om hembygden, är att de börjar skriva, men vet inte var det ska sluta. Det kan vara lockande att sätta sig framför datorn i en skön miljö och bara låta det första kapitlet flöda fram. Det är ett vanligt sätt att skapa ett halvt manus som kommer att ligga på hårddisken. En och annan författare, som Stephen King, kan skriva på detta sätt, men han tillhör undantagen. De flesta författare som lever på att skriva, börjar med att skapa ett upplägg. Det spelar ingen roll vad du ska göra, ha ett födelsedagskalas, starta företag, lyckas komma i form eller skriva en bok – allt är projekt med en början, mitten och ett slut.

Tydliga mål

De flesta som lyckas med projekt har också tydliga mål. Det första som du behöver göra är att besluta hur din berättelse ska sluta. Du behöver också komma på hur den ska börja och vad som ska ske under mellanakten. När du har gjort det kan du fylla alla delarna med olika kreativa idéer, som händelser, platser, karaktärer, klurigheter, cliff hanger och dialog. Genom att veta var berättelsen slutar, och det gäller vare sig du ska skriva hembygdshistoria eller nästa bestseller, vet du alltid var du är på väg. Vem är mördaren? Hur långt in i nutid ska berättelsen om din hemstad vara? När kommer kärleksparet att få varandra?

Bearbeta texten

Det är lätt att påbörja ett projekt, men mycket svårare att avsluta. För att lyckas skriva en bok kommer du inte bara att behöva ha skrivit sista kapitlet och sista raden: du måste också bearbeta texten. Det här är det sista stora mandomsprovet för en författare, att om och om igen läsa sin egen text, förbättra och korrigera; att låta andra läsa texten, kommentera och dissikera. Genom att se din bok som ett projekt och arbeta igenom projektets alla delar, har du en möjlighet att en dag bli författare.

Du kanske också gillar...