Böcker

Historiens galnaste böcker

Det finns böcker som alla känner till, du vet de där som man får skriva bokrapporter om i skolan? Böcker som Slakthus 5 av Kurt Vonnegut, eller vilken som helst av Jane Austen. Historiens stora klassiker. I det här inlägget ska vi kolla på några av de mest excentriska och speciella böckerna som någonsin skrivits. Det här är inte böcker som man skriver om i skolan.

Vi kan dock lätt rekommendera att starta en bokcirkel och kanske diskutera något av verken vi kommer att ta upp nedan. Glöm bara inte bort att fixa inbjudningskort till bokcirkeln! Med det sagt är det bara att välja något av nedanstående verk att diskutera. Vi kan inte lova att själva läsningen blir roande, men det finns gott om stoff till diskussioner här.

 

The Story of the Vivian Girls – Henry Darger

 

Darger spenderade större delen av sitt liv med att arbeta som vaktmästare i Chicago. Vad ingen visste var att han spenderade i princip all sin lediga tid med att författa ett bokmanus som vid tiden för hans död år 1973 omfattade över 15 000 sidor. Boken var en episk historia uppenbarligen författad över flera årtionden. Till boken hörde också fler än 300 akvarellmålningar och urklipp ur nyhetstidningar. En del av målningarna var enorma och var mer än 3 meter breda.

Codex Rohonczi

Codex Rohonczi är i sanning ett mysterium. Dels har vi inte nån aning om vad som står i boken eftersom ingen kunnat uttolka språket, vi vet inte ens var den kommer ifrån. Boken donerades till en vetenskapsakademi i Ungern i början av 1800-talet – längre bakåt än så har vi inte lyckats spåra boken. Skälet till att den inte kunnat uttolkas är dess komplexa alfabet med fler än 200 symboler (att jämföra med de flesta alfabet som brukar ha någonstans mellan 20 till 40 symboler).

Dancing Lessons for the Advanced in Age

En tjeckisk novell från 1964 skriven av Bohumil Hrabal. I den kan man läsa historien om en äldre man som minns episoder ur hans liv. Så långt låter det som ganska vanligt material för en novell. Vad som gör boken speciell är att författaren skrivit allting i en enda lång mening. Och då menar vi lång mening, boken är på 128 sidor.

Popol Vuh

Som verk är Popol Vuh galet inte så mycket för vad det innehåller som hur omfattande det är. Boken skrevs över sammanlagt hundratals år och av vem vet hur många olika författare. Boken tar upp hela historien av Maya-indianernas rike, varav en del består av direkta vittnesmål från just Maya-folket. Det tar inte bara upp Maya-folkets direkta historia. Popol Vuh skulle i någon mån kunna fungera som en slags motsvarighet till bibeln i det att den också omfattar deras skapelse-myter.

Du kanske också gillar...