Böcker

Jobba med böcker

Drömmen för många bokälskare är att få jobba med böcker dagarna i ända, och vara omgiven av böcker. Lyckligtvis finns det flera yrken som möjliggör just detta.

Ett självklart yrke i sammanhanget är till exempel bibliotekarie. Som bibliotekarie får man jobba på ett bibliotek, där man inte bara är omgiven av böcker, utan också får hantera böcker en betydande del av ens arbetsdag. Något man ska komma ihåg innan man ansöker till en bibliotekarieutbildning är dock att yrket inte bara omfattar att rekommendera böcker och sortera böcker i bokhyllor; som bibliotekarie är man också en informationsexpert, med uppdrag att hjälpa bibliotekets besökare med allt från att hitta rätt bok till att söka information på nätet. Det innebär att en stor portion servicekänsla är nödvändig för att vara en bra bibliotekarie, eftersom man kommer att mycket kontakt med besökarna. Det är med andra ord ett mer socialt yrke än många kanske tänker sig – man kan inte tillbringa arbetsdagen med näsan i en bok.

Om det är det man vill göra ska man istället söka uppdrag som lektör hos förlag, eftersom lektörer bokstavligen får betalt för att läsa böcker. Den enda nackdelen är möjligtvis att man läser böcker för att avgöra om de är värda att publiceras eller inte, vilket betyder att man kan behöva ta sig igenom manus av undermålig kvalitet. Det är också hård konkurrens om lektörsuppdragen, så man bör ha en plan B i rockärmen för att få in pengar till brödfödan.

Självklart finns det andra yrken på förlag som betyder att man får jobba med böcker. Det mest uppenbara är kanske redaktörsyrket, som innebär att man har det övergripande ansvaret i projektet att ta en bok från manus till färdig produkt. Det innefattar bland annat att man bearbetar texten tillsammans med författaren och är involverad i de estetiska besluten kring bokens design.

Nästa steg i kedjan är bokhandeln, och att jobba med att sälja böcker är på många sätt mer likt vad människor föreställer sig att bibliotekarieyrket är: att arrangera snygga bord med böcker enligt tema eller färg, att prata om böcker med besökarna och rekommendera titlar baserat på deras preferenser. Om man känner sig verkligt företagsam kan man alltid starta sin egen bokhandel, även om det är något av en risk numera, eftersom e-handeln äter upp en allt större andel av bokförsäljningen för varje år som går. Ett sätt att göra bokhandeln framgångsrik är att skapa ett community kring den, och göra den till en fysisk knutpunkt för bokälskare. Genom att till exempel anordna litterära evenemang i butiken på kvällstid, som författarsamtal och föreläsningar, och skicka ut ett nyhetsbrev till de som skriver upp sig som en av butikens vänner, kan man skapa en känsla av gemenskap som inte går att återskapa i en e-butik.

Självklart kan man också gå tillbaka till bokens rötter, till själva ursprunget i kedjan, och välja att bli författare. Författaryrket är dock oftast inget som man studerar till eller väljer medvetet (även om det så klart finns kurser i kreativt skrivande som kan hjälpa), utan snarare något som följer naturligt av att man har en idé till en bok. Det är dock ett yrke i ordets sanna bemärkelse, eftersom det krävs en viss uppsättning skickligheter och hårt arbete för att skriva en bok. Författare har visserligen friheten att arbeta på oregelbundna tider, men många framgångsrika författare har vittnat om att de går upp klockan åtta och sätter sig vid skrivbordet precis som alla andra, för att disciplinera sig själva att skriva.

Du kanske också gillar...